Fra bispegård til jomfrukloster
Da Karen Brahe i 1700 overtog bygningen på Albani Torv ved Odense å, var det en af byens største ejendomme. Det statelige hovedhus havde tre etager (kælder, stue, overetage), rødt tegltag og takkede gavle. De to sidelænger var hvidpudset bindingsværk. Midt i åen lå en mindre holm, hvor Karen Brahe senere lod sit kvæg græsse, da jomfruklostret skulle være selvforsynende. Bag længen mod øst lå en række tilhørende boliger, som hun udlejede og udbyggede – i dag Påskestræde.
På afstand fremstår hovedhuset ensartet og harmonisk. Kommer man tæt på murværket, ses imidlertid synlige spor af de bygningsændringer, der bevidner den omskiftelige tilværelse fra bispegård til jomfrukloster. Renæssancens vandrette linjer, barokkens lodrette linjer – tilbygning i enderne, udvendige trapper, trappetårne m.m.
Den oprindelige bygherre var biskoppen i Odense Stift Jens Andersen Beldenak. Han byggede sin bispegård i udkanten af byen i 1504 – 1508. Det var et trefløjet anlæg i to etager, med tykke ydervægge og skydeskår ud mod omverdenen.
30 år efter blev bispegården delvist ødelagt under Grevens Fejde. Med
reformationen blev kirkens gods overtaget af kongen, og ruinen lå ubenyttet hen frem til 1560, hvor Frederik II fandt beliggenheden egnet
til kongsgård.
Han satte et større anlægsarbejde i gang og indførte
dyre materiale fra udlandet men fortrød undervejs og lod store dele af
arbejdet rive ned igen.
Den tidligere bispegård blev overtaget af byens
storbygherre, købmanden Oluf Bager. Han byggede sandsynligvis gården op
og solgte den videre.
I 1630 blev gården købt af Karen Brahes bedsteforældre, Den lille Konge i Fyn – Rigsråd Jørgen Brahe af Hvedholm og hustru Anne Gyldenstierne.
I tiden efter Oluf Bagers overtagelse og i forbindelse med Brahefamiliens køb, gennemgik den tidligere bispegård flere ombygninger i takt med de forskellige ejeres behov og tidens stilarter. Den bevarede hovedfløj blev i samme periode forlænget i hver ende og forhøjet med en etage, der fik nye kamtakkede gavle. Adgangen til den nye etage skete via et udvendigt trappetårn. I stueetagen blev der bygget kaminer ind i øst- og vestgavlen.
Se "Hvad murstenene fortæller" om hvordan man aflæser sporene i facaden.
I 1700 blev Karen Brahe eneejer af Adelsgården og begyndte nogle år efter ombygningen af gården til jomfrukloster. I 1716 stiftede hun Odense adelige Jomfrukloster, som en dannelsesinstitution for ugifte kvinder af dansk adel. Hovedbygningens øverste etage var blevet ombygget til bolig for 8 frøkner og en priorinde.
Der blev igen sat flere vinduer i, så rummene fik mere lys, og to indvendige baroktrapper erstattede de hidtidige ydre trappetårne. Der blev opsat skabe til bogsamlingen i stueetagens vestende, hvor der var indrettet bibliotek til frøkenernes brug.
Salen i husets midte var et naturligt samlingssted, og mod nordøst lå spisestuen.
Jomfruerne havde værelser på den øverste etage.
Gennem årene blev der færre frøkener, de fik mere plads, og man ændrede
ruminddelingen efter behov. De
skævt sammensatte dekorationer og mange lag tapeter vidner om et
flittigt genbrug af materialer og af nyindretninger. Med tiden blev der
etableret køkkener på etagen og indlagt vand.
De sidste beboere flyttede i 1970.
I 1972 overtog Odense kommune ejendommen. Da var husets storhedstid forlængst forbi og det indre forfald begyndt at vise sig.
|