historik
kbs-small
 
kbs-logo-text
klostret-set-fra-albanigade
Odense adelige Jomfrukloster
   
 
 
 
   
  Rosenbeck 
                         Forskningens Døgn
Bente Rosenbeck
Forskningens Døgn 
Forår 2018


Lørdag d. 21. april 2018, kl. 14.00 – 16.00 (Bemærk tidspunktet)
Karen Brahe Auditoriet, Odense adelige Jomfrukloster

"Kvinder, som læser, er farlige…."
I anledning af Forskningens Døgn får Karen Brahe Selskabet besøg af
Bente Rosenbeck, som holder et foredrag om kvinder i forskning:

I 2015 var det 100 år siden, at kvinder fik stemmeret, og det er godt 130 år siden, at Nielsine Nielsen blev den første kvindelige læge i Danmark. En student, som ikke havde skæg og ikke kunne drikke sig fuld, var næsten en umulig tanke i 1800-tallet.
Kvinder havde ikke fri adgang til en studentereksamen før 1905 men måtte læse privat, og de kvindelige akademikere blev betragtet som undtagelseskvinder. Vænnede man sig i datiden til, at nogle ville studere, forestillede de færreste sig, at de skulle forske. Selv om Nielsine Nielsen ønskede det, lykkedes det ikke for hende at blive forsker. Kvinder fik heller ikke adgang til offentlige erhverv før 1921.
Hvordan gik det efterfølgende de kvindelige akademikere, hvem var de, og hvordan klarede de sig i de kommende årtier? I dag udgør kvinder flertallet af de studerende overalt i den vestlige verden, men i toppen af uddannelsessystemet har kvinderne stadig trange kår.

Bente Rosenbeck er dr. phil. emerita  ved Københavns Universitet og en af Danmarks ledende kapaciteter inden for kønsforskningen.

Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Den finder sted hvert år med over 700 events og foredrag og mere end 75.000 besøgende.
Forskningens Døgn har til formål bla. at sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer, og at inddrage borgerne i forskning og skabe flere relationer mellem samfund og forskere.
Arrangementet er gratis for Selskabet og dermed for deltagerne, da det betales af Forskningens Døgn.

Bente rosenbeck
Bente Rosenbeck

Forskningens Døgn

Forskningens Døgn
Vi begyndte forårssæsonen 2018 med en klog, kreativ kvinde, skuespiller, instruktør, direktør m.m., der præsenterer en af sine seneste forestillinger:

Mandag d. 22. januar 2018, kl. 19.00 – ca. 21.00
Karen Brahe Auditoriet, Odense adelige Jomfrukloster

"Er vi de unge gamle eller de gamle unge"
v. Agnethe Bjørn 

Skuespiller Agnethe Bjørn og pianist Lisbeth Sylvest giver et levende musikalsk causeri over det at BLIVE gammel, men ikke have lyst til at VÆRE gammel.
Til eftertanke, – med humor og varme, en gang imellem med en klump i halsen.
For dem, som har levet en stund, og som måske føler ”tidens tand gnave i kroppen”.

Og når vi nu taler om alder, så har Agnethe i 2017 givet en noget ældre kending
fra Karen Brahes tid en stemme i Gyldendals udgivelse af Leonora Christinas Jammersminde (1621-1698) som lydbog. 
Den oprindelige tekst findes kun som ufuldendt håndskrift og kun i Karen Brahes Bibliotek.
Bogen er Leonora Christinas erindringer fra fængselsopholdet i Blåtårn 1663-1685. Hun nåede at blive frigivet og flyttet til Maribo Kloster før sin død og stiftede der bekendtskab med Karen Brahes ældste søster Anne, der ofte kom i klostret.KBS-arrangement 22.1.2018


Bestyrelsesmedlem Birgitte Normand fortæller her om sin oplevelse af aftenens forløb:
Vi begyndte i barndommen med Benny Andersens ”Barndommens land” og de erindringer, vi hver især har fra vores barndom, skoletid og ungdom.
Agnethe Bjørn brugte sangene og sit causeri til, at vi fik vore egne erindringer
kaldt frem på nethinden.
For den generation, der var til stede i klosteret den aften, har kvinde – og rødstrømpebevægelsen og oprørstrang betydet meget. De var unge, da det skete, og de deltog i det. Deres liv og deres ægteskaber blev helt anderledes end deres mødres havde været.
Vi afsluttede med alderdommen og døden, og Agnethes fine fortælling om ”pjaltefuglene” – rågerne, der flyver omkring hendes hus og måske en dag
slår sig ned der.
Deltagerne har helt sikkert ikke oplevet aftenen på samme måde. Nogle har haft gode minder at tænke tilbage på, andre mere triste.
Agnethes sange og ord og musikken fra den fremragende pianist gav os hver især lejlighed til at tænke tilbage på vores eget liv.


Læs her om Selskabets tidligere arrangementer
                             
     
Mailadresse

Har du fået en mailadresse indenfor det seneste år, eller har du skiftet 

mailadresse, vil vi gerne have besked fra dig, så vi kan få opdateret 

vores mailregister.